Добри практики

Animoto

Animoto е алатка за креирање на видео и може да се употребува од страна на наставниците и учениците да се направат динамични видеа било за  часовите или пак за посебни училишни настани. Ако прикачите слики, текст, видео и музика, ” Animoto” автоматски ќе ги подреди, креирајќи презентација за неколку минути. Едукаторите можат да аплицираат за бесплатна сметка.

Потребни ресурси : камери, компјутери, паметни телефони или таблети и интернет.

Повеќе:

Примери:

Edmondo

Edmodo е лесен вовед во системите за еУчење, креирање на класови, дискусии, давање и примање на задачи, следење на оценките. Мрежата на Edmodo овозможува на наставниците да споделуваат содржини, доставуваат квизови, задачи, и да менаџираат при комуникација со ученици, колеги и родители. Најдобро од се е тоа што е бесплатна но со ограничувања.

Потребни ресурси : Компјутери, паметни телефони или таблети и интернет.

Повеќе:

  • http://www.educatorstechnology.com/2013/06/a-handy-guide-to-everything-teachers.html

Примери:

Kahoot!

оваа онлајн платформа овозможува креирање на забавни игри во училница, од серија на прашања со повеќечлен избор во форма на дискусија, квиз или истражување. Исто така возможно е прикачување на видео, слики и дијаграми за додавање на мотивација во играта. “kahoots” најдобро се применуваат во групи во училница, каде играчите одговараат на прашања на нивните уреди, додека пак игрите се прикажани на споделен екран, охрабрувајќи ги играчите да погледнат в екранот. Конечно можат да се споделат исходите на социјалните мрежи за да се промовира и дисеминира изучената содржина.

Потребни ресурси : Интернет, компјутери, паметни телефони или таблети и проектор.

Повеќе:

Примери:

Kodu

Kodu им овозможува на децата да создадат игри за компјутер и Xbox преку едноставен визуелен програмски јазик. Kodu може да се користи за да учат креативност, решавање на проблеми, раскажување приказни, како и програмирање. Секој може користи Kodu за да направи игра, мали деца, како и возрасни, без вештини за дизајн или програмирање. Kodu за PC е на располагање за да го симнете бесплатно.

Потребни ресурси : Компјутери, паметни телефони или таблети и интернет

Повеќе:

Примери:

Storybird

Претставува уникатна алатка за јазици. Илустрациите се користат да ги инспирираат учениците да пишуваат приказни. Достапни се стотици висококвалитетни илустрации, кои учениците можат да ги употребат за да илустрираат своја книга. Корисниците не се обврзани да се регистрираат што ја прави подостапна за помалите ученици.

Потребни ресурси : Компјутери и интернет.

Повеќе: https://storybird.com/about/

Примери:

Audacity

Audacity овозможува снимање на звук кој може да биде интегриран во други програми. Учениците можат да креираат приказни, читања, презентации и др. Оваа алатка овозможува развој на говор, слушање, креативност и свесност за само изразување на ученикот.

Потребни ресурси : Компјутер, Интернет, Слушалки, Микрофон

Повеќе:

Примери: https://sites.google.com/site/audacityclassroom/

Capzles

Постојат многу начини на кои Capzles може да се примени во училница, што претставува апликација која ги задоволува потребите на наставниците. Што овозможува? Го олеснува прибирањето на слики, видеа, документи па дури и постови на блог на едно место, правејќи го совршен за учење, или онлајн проекти. Со Capzles можете да прикачувате слики, МП3, MP3s, Word, Excel, PowerPoint, и PDF датотеки. Исто така може да постирате директно на Вашиот времеплов без да се грижите за подготвување на документи за нивно прикачување.  Capzles го овозможува истото на повеќе начини. Со секое прикачување, креира момент во времепловот.

Потребни ресурси : Компјутер, интернет, таблет или паметен телефон

Повеќе:

Примери:

Creaza

Creaza е дигитална алатка за учење која му овозможува на учесникот да работи со различни теми преку креирање на мапи на умот, презентации, стрипови, филмови и продукција на аудио. Creazaсе состои од четири посебни алатки.  Creaza исто така содржи стотици готови вежби за различни области и теми. Наставниците лесно можат да ги зададат овие готови вежби на своите ученици. Истите можат да ги прилагодат и уредат овие вежби.

Потребни ресурси : Компјутер, паметен телефон или таблет, интернет

Повеќе: http://www.creaza.com/home

Примери:

Celestia

Celestia обезбедува разгледување на Соларниот систем, галаксијата и Универзумот преку реалистична слика, во реално време и тридимензионален приказ. Лесна е за користење, некомерцијална, поддржува повеќе платформи, отворен софтвер, софтверски пакет кој прерасна во вредна алатка за образованието во областа на астрономија. Се употребува во домовите, училиштата, музеите и планетариумите низ целиот свет, како алатка за визуелизација од страна на дизајнерите на вселенски летови. Достапна е за компјутери кои користат Windows, Macintosh (Mac OS X) и Linux оперативни системи.

Потребни ресурси : Компјутери

Повеќе: http://www.shatters.net/celestia/documentation.html

Примери:

Hot Potatoes

Програмата Hot Potatoes содржи 6 апликации, кои Ви овозможуваат да креирате интерактивни вежби со повеќечлен избор, краток одговор, анаграми, крстозбори, поврзување / подредување и пополнување на празни места преку интернет

Потребни ресурси : Компјутери

Повеќе: https://hotpot.uvic.ca/tutorials6.php

Примери:

Scratch

Scratch е дизајниран во насоки на учењето и едукацијата. Голем број на едукатори ги поддржаа креаторите на Scratch од 2007 година, и во формалното и во неформалното образование, научни истражувачи од областа на образованието и ИКТ, библиотекари, музејските едукатори и родителите.

Потребни ресурси : Компјутери

Повеќе: http://scratched.gse.harvard.edu/resources/new-scratch

Примери:

GeoGebra

GeoGebra е динамички софтвер за математика за сите нивоа на образование, кој ги спојува геометријата, алгебрата, табелите, графовите, статистиката и калкулусот во еден, лесен за користење, пакет. GeoGebra е брзоширечка заедница од милиони корисници од скоро секоја земја. GeoGebra прерасна во водечки провајдер за динамички софтвер за математика, кој го поддржува наука, технологија, инженерство и математика (СТЕМ) едукацијата и иновациите во учењето ширум светот.

Потребни ресурси : Компјутери

Повеќе: http://www.geogebra.org/manual/en/Tutorials

Примери:

Google Forms

Менаџирај регистрации,   Manage event registrations, понуди брзи анкети, прибирај маил адреси, креирај квизови и повеќе. Со Google Forms, може да креирате и анализирате истражувања во самиот пребарувач, без потреба од дополнителен софтвер. Дури и подобро, повеќе корисници можат да работаат во исто време и секоја промена автоматски се зачувува.

Потребни ресурси : Компјутери, интернет

Повеќе: https://apps.google.com/learning-center/products/forms/get-started/

Примери:

PowToon

Може да креирате анимирани видеа и анимирани презентации бесплатно.  PowToon е алатка која овозможува развивање атрактивни анимирани клипови и анимирани презентации за вашата веб страна, состанок, резиме – видео лекција, или за било што и даможе да се искористи анимирано видео.  Анимираните шаблони во PowToon’s можат да Ви помогнат за да креирате анимирана презентација или видео од почеток. Секој може да креира одлични анимации без чинење.

Потребни ресурси : Компјутер, паметен телефон или таблет, интернет.

Повеќе: https://www.powtoon.com/

Примери:

Slides

Слајд претставува една страна од презентација креирана од софтвер како PowerPoint или OpenOffice Impress. Презентацијата е составена од неколку слајдови. Најдобрите презентации се состојат  од приближно десет до дванаесет слајдови за да ја пренесат пораката. Било да говорите на конференција, состанок, или да испратите преку е-пошта, Вашата приказна ќе биде пренесена на најдобар можен начин. Може да се експортира во  PDF формат и да се сподели или испечати за публиката.

Потребни ресурси : Компјутер, паметен телефон или таблет, интернет.

Повеќе: https://slides.com/

Примери:

Voki

Voki е образовна алатка која им овозможува на корисниците да создадат сопствени карактери. Voki е создадена од страна Oddcast и се наоѓа во Њујорк. Voki ликовите може да се прилагодат за да изгледаат како историски личности, цртани филмови, животни, па дури и како креаторот! Дајте му на вашиот Voki глас преку снимање со микрофон, со користење на нашиот dial-up број, или испратете аудио датотека. Voki карактери може да се прати преку е-маил, споделени на социјалните медиуми, како и вметне  на веб страни .Voki е комбинација од зборовите “Vox” и “Lоки”. “Вокс” е латински термин за глас. Локи е Нордиска бог од Нордиска митологија. Локи е измамник кој има способност да ja промени формата

Потребни ресурси : Компјутер, паметен телефон или таблет, интернет.

Повеќе: http://www.voki.com/site/create

Примери:

Dropbox

Дропбокс (англиски: Dropbox) e мрежна услуга за управување со содржини, направен од страна на Dropbox, Inc. Оваа компанија го користи принципот на обработка во облак за да им овозможи на корисниците преку интернет да чуваат и разменуваат датотеки и директориуми со други луѓе со користење на синхронизација на датотеки.

Потребни ресурси : Компјутери, интернет, мобилни.

Повеќе:

Примери:

Prezi

Прези претставува програм за презентација за да се истражуваат и споделуваат идеи во виртуелен документ, базиран на компјутерската наука во облак.  Тоа е апликација која има графички интерфејс со зумирање. Погоден е за да се претстави некоја содржина во јавност. Претставува комбинација од слики, видео, музика и текст за да се претстави темата

Потребни ресурси : Компјутер, интернет (опционално), проектор.

Повеќе:

Примери:

SPSS

SPSS е програм за статистика кој често се користи во егзактните, социјалните и применетите науки, покрај компаниите кои се занимаваат со истражување на пазарот.  SPSS ја има способноста да работи со големи бази на податоци и едноставен интерфејс за мноштвото на анализи. Може да се употребува за евалуирање на образовни прашања.

Потребни ресурси : Компјутер, интернет (опционално), бази на податоци.

Повеќе:

Примери:

WIX

Wix е алатка, онлајн уредувач кој овозможува креирање и објавување на флеш базирани веб страни, индексирани во пребарувачите и тоа бесплатно. Со неа може да се направи презентација од неколку меѓусебно поврзани страни, да се додадат линкови, музика и слично. Претставува одлична алатка за учениците бидејќи со неа можат лесно да ги надградат ИКТ вештините како и лесно да креираат веб страни.

Потребни ресурси : Компјутер, Интернет.

Повеќе:

Примери: